donderdag 6 december 2007

refuerzo pedagogico

Toen we hier in juni aankwamen hadden Jean en Ria ons gevraagd of Jasmien als pedagoge de kinderen met leerproblemen van de basisschool zou kunnen helpen. Spijtig gnoeg moest dit gebeuren in samenwerking met AINNA, de jeugdinstantie van Natabuela die overbetaald werk doet aan het tempo van een luiaard in winterslaap. Ondanks onze herhaalde vragen sinds het begin van het schooljaar konden we dus eind oktober eindelijk van start gaan. Jasmien stelde testen op voor alle kinderen om te zien waar de problemen lagen en deelde hen vervolgens in naargelang het probleem. Het blijkt dat de algemene onkunde wat rekenen betreft zijn oorsprong vindt in de lagere school. Het contrast tussen de oefeningen op derdemachtswortels van kommagetallen die je in de schoolboeken vindt en het feit dat de meeste kinderen falen op de som van 20 en 30 is werkelijk frappant. Maar blijkbaar ziet de school hier geen probleem in, vermits alle kinderen initieel naar ons werden gestuurd wegens taalproblemen (en dan nog piteluttigheden zoals letters te ver uiteen schrijven of de lussen van de l’en niet groot genoeg maken). De kinderen kunnen dus zeker alle hulp gebruiken en we zien een sterke vooruitgang bij de weinige kinderen die komen.
Spijtig genoeg is de opkomst bitter laag, vaak omdat de school de kinderen niet verwittigt of omdat de ouders hen simpelweg niet laten komen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook bij ons zijn heel wat mensen met beperkte schriftelijke en rekenkundige vaardigheden. (Ook mijn literaire vaardigheid is heel beperkt.) Om onze kennis te testen, heb je zeker die kleine dt-fout in deze tekst gestoken? Maar ik heb ze toch gevonden hoor!
Uw stoute broer.